2011. július 27., szerda

Mit teszel az egészségedért, és környezetedért ?




Trollanyu ismét játékos kedvében van,s engem is meghívott.A játékot Éva inditotta el és egy mindenki számára nagyon fontos kérdést vetett fel.
Mit teszek a magam és családom egészségéért?
20 éve főzök naponta,mert az egészséges menza az Magyarországon luxus,gyerekeinknek rántásos,habarásos igazán nem túl jó minőségű alapanyagokból főznek.Ha gyümölcsös ételt kapnak sokszor jó cukros, szirupos befőtt az. Csoda Jamie Olivier reform menza kísérlete is megbukott?
Próbálok mindenféle újdonságot főzni,magvakkal idénygyümölcsökkel,zöldségekkel lehetőleg kerülve a spanyol,marokkói és egyéb felturbózott bizonytalan eredetű importcikkeket. Rosszul vagyok szocializálva,de nagyon szeretem a fehér kenyeret,most igyekszem egy kenyérsütőt beszerezni és ígérem mindenféle tönköly,hajdina, finomságokat fogok sütni.Eddig is használtam őket a bulgurral, kuszkusszal és mindenfélével kombinálva.
A húsokat már ezer éve párolom,grillezni nem szoktam (főleg nem grillgyújtó katyvasszal meg faszénnel).
A saját kertemben termett gyümölcsöket nem igazán permetezzük, rengeteget fagyasztok belőlük,lekvárt ,szörpöt főzök belőlük. Régen a természetgyógyászat és a homeopátia is közel állt hozzám,de ma már a szemfényvesztők sokasága miatt már nem igazán hitelesek. Igyekszünk mozogni,de lehetne többet is,amikor csak lehet kerékpárral járunk,nyáron többet úszunk. Szeretem a jó borokat,a fehéret és a vöröset is,egy-egy pohárral egy hétvégi ebédet meg lehet koronázni.
Igyekszem figyelni mindőjükre, minden problémát ki- és átbeszélni,ezt nagyon fontosnak tartom a stresszoldás miatt. Én rendszeresen járok masszázsra,mert test és lélek egysége ugyebár...,ráadásul van egy csodás kezű masszőröm!
Mit teszek a környezetemért?
Nem pocsékolok,textilszatyorral ,kosárral járok vásárolni,sajnos nálunk nem igazán működik a szelektív hulladékgyűjtés.
Most kísérletezem a mosódió alkalmazásával,több-kevesebb sikerrel,de inkább kevesebb az eredménye,mert egyelőre inkább büdös a ruha....
Nem vagyok fogyasztó,csak azért nem cserélek le semmit, mert trendi . Energiatakarékos égőket használok(de vannak kételyeim), kikapcsolom az elektromos dolgaimat,ha elmegyek otthonról,nincs mikrohullámú sütőm...
És mindezt próbálom átadni a tanítványaimnak is ,de a kisebb korosztályban(11-14 év) divat hülyének és fogyasztónak lenni,a nagyobbaknak azért már eredményesebben lehet példát mutatni néha.
Minél kevesebb kemikáliával mérgezem magunkat,a parfümök és illatosítók hajtógázmentesek, a mosogatószerem valami természetes narancsolajos.
Ennyi jutott eszembe hosszas fejtörés után.
Akikre kíváncsi vagyok,hogy ők mit gondolnak:

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a meghívást! Na ez egy olyan téma, amiben vagy beismerem, hogy ha összerakom, akkor nagyon keveset, vagy rizsázok, de akkor meg a tükörrel nem tudok szembenézni. Valahogy azért majd felhívom a figyelmet a játékra! Szép, egészséges napot!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, igyekszem majd eleget tenni a felhívásnak!

    VálaszTörlés